MENU

Potrawy które znajdziesz w naszej karcie są wynikiem połączenia sprawdzonych czasem przepisów kulinarnych i urokiem rodzinnej, domowej kuchni. Nie używamy mikrofalówek. Unikamy też dodatków spożywczych, wzmacniaczy smaku, margaryny i mrożonek. Wszystko wytwarzamy na miejscu ze świeżych produktów wysokiej jakości.

Menu ułożone przez naszego kuchmistrza jest w pewnym znaczeniu mapą kulinarną, która cały czas się uzupełnia. Są tu dania pochodzące z Centralnej Ukrainy. Są też takie, które można spotkać wyłącznie w Zachodznich czy Południowych regionach. Stosując takie podejście próbujemy ukazać różnorodność naszej kuchni, żeby każdy chętny mógł ją poznać w pełnej mierze.


Barszcz ukraiński 10/14 zł
Klasyczny ukraiński barszcz na mięsie, z dużą ilością warzyw. Autentyczny kolor, gęstość i niepowtarzalny smak.
Przepis na tę zupę doskonalimy od czterech pokoleń.


Zupa z soczewicy*8/12 zł
Zupa z soczewicy z sezamem i papryką. Składniki uzupełniające: ziemniaki, cebula.


Gruzińskie charczo*9/13 zł
Aromatyczna i sycąca zupa, jedna z najbardziej tradycyjnych gruzińskich potraw. Zapomnieć jej smak jest tak samo ciężko jak do czegoś go porównać. Głównymi składnikami zupy są orzechy włoskie i ryż.


*Danie mogło się skończyć. Warto spytać kelnera czy jest jescze dostępne.

Naleśniki z łososiem 20 zł/3 szt
Naleśniki z wyjątkowo cieńkiego i maślanego ciasta. Nadzienie: wędzony norweski łosoś, ser biały.


Naleśniki z pieczarkami 18 zł/3 szt
Naleśniki z wyjątkowo cieńkiego i maślanego ciasta. Nadzienie: smażone pieczarki, żółty ser.


Naleśniki z twarogiem* 19 zł/4 szt
Naleśniki z wyjątkowo cieńkiego i maślanego ciasta. Smażone i zapiekane w piekarniku. Nadzienie: twaróg.


Naleśniki z jabłkiem 17 zł/3 szt
Naleśniki z wyjątkowo cieńkiego i maślanego ciasta. Nadzienie: świeżo starte jabłka.


*Uwaga: dużo ręcznej pracy. Spytaj kelnera o czas oczekiwania.

Kozackie mięso 23/30 zł
Autorska potrawa szefa kuchni. Mięso wieprzowe, zapiekane z suszonymi śliwkami i naleśnikami.
Nie ma co się zastanawiać, nazwa zobowiązuje.


Połtawskie gałuszki 15/20 zł
Gotowane na parze kluski z mąki i kefiru, zapiekane w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą.
Jakość tego dania jest bacznie pilnowana poprzez naszego sous-szefa, pochodzącego bezpośrednio z Połtawy.
Gałuszki w tych stronach są na tyle słynne że zasłużyły na pomnik.


Połtawskie gałuszki z boczkiem 20/25 zł
Wersja gałuszek, w której do składu sosu wchodzi wędzony boczek.


Banosz 20/25 zł
Kasza kukurydziana, gotowana na mleku i śmietanie. Podawana z bryndzą i smażonym boczkiem lub pieczarkami.
Niezwykle popularna i wyjątkowa huculska potrawa.


Tertiuchy* 18/20 zł/5 sztuk
Smażone placki z tartych ziemniaków, robione bez użycia mąki. Podawane są tradycyjnie, ze śmietaną lub z sosem pieczarkowym.


*Uwaga: dużo ręcznej pracy. Spytaj kelnera o czas oczekiwania.

Czanachy z cieleciną34 zł
Gulasz z wybornej cieleciny w towarzystwie fasoli, ziemniaków, papryki, pomidorów i zestawu gruzinskich przypraw zapiekany w glinianym garnku.


Płow z baraniną24/31 zł
Kresowa wersja tej potrawy jest kwintesencją kilku róźnych przepisów uzyskanych podczas wypraw do Uzbekistanu.
Flagowe danie opętanych tajemnicą miasteczek i tonących w słonecznym upale bazarów w postaci ryżu wymieszanego
z wyborną baraniną i autorską mieszanką przypraw.


Nowe Szaty Króla 40 zł
Królik w nowym wydaniu - zapiekany w sosie śmietanowo-czosnkowym, p odawany z purée ziemniaczanym. Delikatna potrawa o łagodnym, słodko-korzennym odcieniu smakowym.


Ptaki po piajku38 zł
Confit z kaczej nóżki p odawanej na poduszce z banosza w towarzystwie sosu winno-owocowego. Ten czasochłonny sposób prezerwacji ptasiego mięsa rozmiękcza go i wydobywa z kaczki naturalną słodyć a sos dodaje niezbędnej cierpko-owocowej barwy

Sałatka warzywna 14 zł
Ze świeżych warzyw, pożywna i zdrowa.


Śledź pod szubą16 zł
Bardzo popularna na Wschodzie sałatka warstwowa. Składa się głównie ze śledzia i gotowanych warzyw / ziemniaki, buraki, jabłko, cebula /.

Tort Kijowski16 zł
Kres jest jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie ów tort jest robiony wedle oryginalnego przepisu, który wymaga 48 godzin czasu. Ciężko uwierzyć? Wystarczy spróbować!


Tort na dziś13 zł
Chcesz spróbować czegoś niezwykłego? Spytaj kelnera jaki tort mamy na dziś.


Tel: 511 129 670

Tel: 884 151 045

knajpa.kres@gmail.com

ul. Ofiar Oświęcimskich 19

Wrocław, 50-069

Pn-Czt: 11:30 - 22:00

Pt,Sb: 11:30 - 24:00

Nd: 11:30 - 21:00